czwartek, 2 kwietnia 2020

Babka wielkanocna z migdałami i czekoladą

Prosta i pyszna babka wielkanocna z dużą ilością czekolady i płatkami migdałowymi. Idealna na świąteczny stół. Wilgotna i niezapychająca. Idealnie słodka. Upieczcie. Uda się każdemu. Zapewniam, że będziecie zachwyceni :)








 


Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
75 ml oleju
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
pół szklanki mąki krupczatki
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżki płatków migdałowych od HELIO
10 dag polewy i dekoracji mlecznej od HELIO

Dodatkowo:
masło lub margaryna do posmarowania foremki
bułka tarta do oprószenia foremki


Wykonanie pysznej babki:


1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę, wlewamy olej i dokładnie miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i sok z cytryny, ponownie miksujemy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy migdały i czekoladę. Mieszamy łyżką.


2. Do pieczenia: Foremkę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto.


3. Pieczenie: Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do ładnego zrumienienia i suchego patyczka. Upieczoną wyjmujemy z formy i studzimy.


4. Podanie: Gotową kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 12 porcji.


A tutaj produkty  których użyłam do upieczenia tej pysznej babki:





 

2 komentarze: