środa, 8 kwietnia 2020

Domowy krem budyniowy

Mam dla Was recepturę na domowy krem budyniowy, krok po kroku. Takim kremem przekładamy ciasta i torty. Napełniamy kruche babeczki i rurki. Można dodać do niego dowolne dodatki, np. kakao, kawałki czekolady, kawę cappuccino, masę krówkową czy owoce. Co kto lubi. Często używałam budyniu w proszku, bo tak mi było wygodnie, a gdy mi go zabrakło zmuszona byłam wykonać domowy budyń i już tak pozostanie. Krem jest niezwykle puszysty, taki idealny. Bardzo polecam ten krem.






Potrzebujemy:
2 żółtka
250 ml mleka
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
25 dag masła lub margaryny
cukier puder według uznania, u mnie 4 lekko kopiaste łyżki


Wykonanie pysznego domowego kremu:


1. W połowie szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąkę ziemniaczaną.


2. Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku z cukrem waniliowym, do gotującego wlewamy masę żółtkową, najlepiej przez gęste sito żeby krem był gładki, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.


3. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy, ja studzę w temperaturze pokojowej i często mieszam, wtedy nie mam grudek. Żeby przyspieszyć studzenie kremu można dać go do lodówki.


4. Masło lub margarynę w takiej samej temperaturze jak ugotowany budyń ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy.


5. Następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, pamiętajmy, żeby masło i budyń miały taką samą temperaturę, inaczej krem może się zwarzyć. Ucieramy aż krem będzie puszysty.


6. Ucieramy aż krem będzie puszysty.


7. Taki krem jest gotowy do przekładania.



4 komentarze: