piątek, 10 kwietnia 2020

Cytrynowe ciasto z mąką kukurydzianą

Ciasto cytrynowe to idealna propozycja na Wielkanocny stół. Można je upiec w formie to babki czy tortownicy. U mnie w foremce keksówce. Ciasto jest mocno cytrynowe, pięknie pachnie i pysznie smakuje. Jest bardzo żółciutkie. Uwielbiam używać mąki kukurydzianej do słodkich wypieków. Kto nie próbował to bardzo polecam. Ciasto bardzo polecam, nie tylko na świąteczny stół, ale też na podwieczorek, poczęstunek dla gości. Upieczcie. Słodkich wypieków.









 Potrzebujemy:


Na ciasto:
4 jajka
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki kukurydzianej
pół szklanki zimnego mleka
sok wyciśnięty z jednej cytryny



Wykonanie pysznego cytrynowego ciasta:


1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę. Wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i sok z cytryny i dokładnie ucieramy.


2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 - 50 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z foremki.



3. Krojenie: Wystudzone ciasto kroimy w plasterki.


4. Podajemy, a ja smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.

2 komentarze:

  1. Też lubię dodawać mąkę kukurydzianą do wypieków. Ciasta są żółciutkie i do tego mają taką cudowną konsystencję puchu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Ja odkąd odkryłam mąkę kukurydzianą bardzo często jej używam :)

      Usuń