Pyszne kruche ciasteczka orzeszki z pysznym i puszystym kremem
budyniowym. Idealne z filiżanką kawy czy kubkiem herbaty czy mleka,
kakao, co kto lubi. Polecam na podwieczorek, poczęstunek czy na różne okazje. Posmakują każdemu. Smakują takie przełożone od razu kruche, jak i takie, które trochę poleżą i zmiękną. Spiszcie recepturę i odpalajcie piekarniki. Warto :) Dobrej niedzieli :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 żółtka
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
Na krem:
250 ml zimnego mleka
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
25 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru pudru
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych orzeszków z kremem:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wylepiamy foremki do pieczenia orzeszków, nakłuwamy widelcem i układamy na blaszkach do pieczenia.
2. Pieczenie i studzenie: Orzeszki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20 minut. Upieczone zdejmujemy z foremek i dokładnie studzimy.
3. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Drugą połowę mleka zagotowujemy, wlewamy rozpuszczony budyń, gotujemy energicznie mieszając do zgęstnienia. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy często mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość dodajemy cukier puder i ucieramy, można dodać więcej cukru, według uznania, dla mnie tak było w sam raz, następnie dodajemy po łyżce budyniu i dokładnie ucieramy, na koniec wsypujemy kakao i ponownie ucieramy. Krem jest gotowy. Należy pamiętać, żeby budyń i masło lub margaryna miały taką samą temperaturę.
4. Składanie orzeszków: Skorupki napełniamy kremem i składamy po dwie.
5. Podanie: Tak wykonane orzeszki są gotowe do podania. Smakują od razu po przygotowaniu jak i jak trochę zmiękną od kremu. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 30 przełożonych orzeszków.
Uwielbiam je 😃 moja babcia ma formę i zawsze jak do niej jadę to robi mi zapas :-)
OdpowiedzUsuńJa piekę w piekarniku, nie mam niestety takiej formy :(
UsuńJakie super orzeszki :) I to z kremem czekoladowym mniam
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń