poniedziałek, 13 kwietnia 2020

Babka z makiem

Pyszna i prosta babka z makiem sypkim. Idealna na świąteczny stół. Taka do wykonania raz, dwa. Składniki ucieramy, do foremki i pieczemy. Oprószamy cukrem pudrem i gotowe. Bardzo polecam. Uda się każdemu :) Miłego poniedziałku Wam życzę :)







Potrzebujemy:

Na ciasto:
4 jajka
20 dag masła lub margaryny
niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki sypkiego maku

Dodatkowo:
masło lub margaryna do posmarowani foremki
bułka tarta do oprószenia foremki
cukier puder do oprószenia babki


Wykonanie pysznej babki z makiem:


1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia do dajemy do ucieranej masy i ucieramy, na koniec wsypujemy mak sypki i dokładnie mieszamy.


2. Do pieczenia: Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną, oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto.


3. Pieczenie: Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do suchego patyczka. Jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy. Studzimy.


4. Podanie: Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Babkę można pokroić na około 12 porcji.

3 komentarze: