Znudziły Wam się gotowane ziemniaki czy frytki? Tak? Mam dla Was propozycję na pyszne ziemniaki z piekarnika. Upieczone w łupince, najlepiej smakują gorące zaraz po upieczeniu. Ja podałam się oprószone do smaku solą i z dipem serowym. Wyszło pysznie. Prosto, ale pysznie. Polecam na szybki obiad czy gorącą kolację. Takie danie można zjeść w ogrodzie. Bardzo polecam :) Smacznych inspiracji Wam życzę :)
Potrzebujemy:
Na ziemniaki:
8 średnich ziemniaków ( najlepiej jednakowej wielkości )
sól do smaku
Na dip:
25 dag sera białego półtłustego
4 łyżki śmietany 18 %
4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
1 łyżeczka Vegeta Natur do sałatek i dipów
szczypiorek według uznania
sól do smaku
Wykonanie pysznych pieczonych ziemniaków:
1. Ziemniaki: Ziemniaki ( najlepiej jednakowej wielkości ) dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie zawijamy je szczelnie w folię aluminiową i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy do miękkości w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Nakłuwamy wykałaczką czy są miękkie. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków i ich odmiany.
2. Dip serowy: ser biały mieszamy dokładnie ze śmietaną i jogurtem greckim, dodajemy przyprawę do sałatek i dipów, dokładnie mieszamy.
3. Podanie: Upieczone ziemniaki wyjmujemy z foli, rozkrawamy na pół, oprószamy solą, nakładamy dipu serowego, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i ewentualnie przyprawą do sałatek i dipów. Podajemy od razu. Smacznego życzę.
Moje rady:
Ziemniaki najlepiej takiej takiej samej wielkości, wtedy upieką nam się w jednakowym czasie.
Upieczone ziemniaki najlepiej zjeść zaraz po upieczenia, gdy trochę przestygną to zrobią się twarde.
Porcja dla 4 osób.
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Vegeta Natur Przepisy Inspirowane Naturą.
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń