sobota, 25 kwietnia 2020

Serowe ciasto z jagodami kamczackimi

Pyszne ciasto serowe z jagodami. Można użyć świeżych jak i mrożonych owoców. U mnie akurat mrożone, muszę przygotować zamrażalnik na świeże owoce. Przygotowałam je po prostu z tego co miałam. Nie ukrywam, że wyszło pyszne. Wilgotne i takie w sam raz. Idealne na szybki podwieczorek. Polecam :)






Potrzebujemy:
2 jajka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag sera białego tłustego
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
75 ml oleju
125 ml mleka
pół szklanki jagód kamczackich świeżych lub mrożonych


Wykonanie pysznego ciasta:

1. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę, wlewamy olej, wkruszamy ser i chwilkę miksujemy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i miksujemy. Na koniec wsypujemy jagody kamczackie i dokładnie mieszamy. ( Jeśli używamy mrożonych owoców nie musimy ich rozmrażać, a owoce świeże płuczemy i dokładnie osuszamy ).

2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

3. Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do suchego patyczka.

4. Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto można pokroić na około 20 sporych porcji.
Mrożonych owoców nie trzeba rozmrażać.
Świeże owoce płuczemy i dokładnie osuszamy.


4 komentarze: