środa, 22 kwietnia 2020

Kotleciki z ciecierzycy

Pyszne kotleciki dla wielbicieli bezmięsnych obiadów. Bardzo sycące i szybkie w wykonaniu. Wystarczy pół godzinki, a możemy się cieszyć smakowitym obiadem. Takie kotleciki można podać z ziemniakami, kaszą, ryżem czy sosem. Polecam, bo są pyszne.







Potrzebujemy:

Na kotleciki:
1 słoik ciecierzycy ( 40 dag )
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
5 łyżek mąki owsianej
papryka słodka mielona do smaku
oregano suszone według uznania
bazylia suszona według uznania
sól himalajska do smaku

Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
zioła prowansalskie według uznania
olej do smażenia
świeży koperek do dekoracji


Wykonanie pysznych kotlecików:


1. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju do miękkości, ale nie rumienimy za bardzo. Studzimy.

2. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski z cebulą i czosnkiem, blendujemy blenderem na gładką masę. Do masy wsypujemy mąkę owsianą, zioła i przyprawy i dokładnie mieszamy łyżką.

3. Bułkę tartą mieszamy z ziołami prowansalskimi. Z masy formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, układamy na talerzu wstawiamy do lodówki do stężenia. Wyjdzie nam około 16 sztuk.

4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia się. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

5. Podajemy udekorowane świeżym koperkiem z dowolnymi dodatkami, z ziemniakami, ryżem, kasza czy sosem.

6. Smacznego życzę.

1 komentarz: