poniedziałek, 30 marca 2020

Wielkanocne ciasto z daktylami i płatkami migdałowymi

I znowu mam dla Was propozycję na pyszne wielkanocne ciasto. Tym razem ciasto jogurtowe z daktylami i płatkami migdałowymi. Można je upiec w formie babki, ale też jako ciasto. Wszyło mi niezwykle puszyste. Wszystkim bardzo smakowało. A ta skorupka z migdałów...obłędna. Musicie upiec. Warto.













Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
100 ml oleju
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki kaszy manny
10 dag suszonych daktyli od HELIO
2 łyżki płatków migdałowych od HELIO
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
masło lub margaryna do posmarowania foremki
bułka tarta do oprószenia foremki


Wykonanie pysznego ciasta:


1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, wlewamy olej, dodajemy jogurt naturalny i miksujemy. Wsypujemy mąkę tortową, kaszę mannę i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone daktyle i mieszamy.


2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do okrągłej foremki o średnicy około 20 cm posmarowanej masłem lub margaryną i oproszonej bułką tartą. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.


3. Pieczenie: Ciasto pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i wyjmujemy z formy.


4. Podanie: Ciasto kroimy i podajemy.


 5. Smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Forma o średnicy około 20 cm.
Ciasto można pokroić na około 10 porcji.


A tutaj produkty których użyłam do upieczenia tego pysznego ciasta:




4 komentarze: