Takie ziemniaczki to bardzo smaczna propozycja na bezmięsny obiad. Przyprawa węgierska nadaje im lekkiej pikantności. Do tego sos jogurtowy i mnóstwo pachnącego koperku. Ziemniaczki przyprawiałam przyprawą węgierską , a sos jogurtowy czubrycą zieloną od RAFEX .Zapraszam:)
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków ( najlepiej małych jednakowej wielkości )
2 łyżeczki przyprawy węgierskiej
sól do smaku
2-3 łyżki oleju
pęczek koperku
20 dag jogurtu naturalnego
czubryca zielona według uznania
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól do smaku i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie odcedzamy je i przekładamy do formy żaroodpornej. Oprószamy przyprawą węgierską, wlewamy olej, delikatnie mieszamy, tak, żeby ziemniaki były obtoczone ziołami i olejem.
2. Tak przygotowane ziemniaczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia tak około 15 minut.
3. Koperek płuczemy i osuszamy, następnie drobno kroimy.
4. Jogurt naturalny mieszamy z czubrycą zieloną do smaku i dodajemy połowę koperku.
5. Pozostałym koperkiem posypujemy ziemniaki i podajmy z je z jogurtem.
6. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz