czwartek, 4 sierpnia 2016

Ciasto ,, Aniołek ''.

Ostatnio gościły u mnie najczęściej owocowe ciasta. Miałam już taką ochotę na bardzo słodkie i kaloryczne ciasto. Mój wybór padł na ciasto ,,Aniołek'', które jest bardzo pyszne i słodkie z wyczuwalną nutką ajerkoniaku. Mięciutkie biszkopty przełożyłam bardzo puszystym kremem. Całość udekorowałam czekoladą i wiórkami kokosowymi. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Polecam przepis. Zapraszam:)





Składniki:

Biszkopt x 3:

4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła 82 %
10 dag wiórek kokosowych
pół szklanki ajerkoniaku

Dodatkowo:
kilka łyżek wiórek kokosowych
5 dag białej czekolady

Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwile ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.

2. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty i studzimy.

3.Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń dokładnie studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucieramy jeszcze kilka chwil.

4. Tak przygotowanym kremem przekładamy biszkopty. Smarujemy jeszcze wierzch ciasta. Następnie posypujemy wiórkami kokosowymi i czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.

5. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy.

6. Smacznego.

Rady:
Zamiast masła można użyć 1 kostkę ( 25 dag ) margaryny ,, Kasia''.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.


2 komentarze:

  1. To ciasto jest pyszne :) Jeszcze nie raz zagości u mnie na stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) I zgadzam się, że ciasto jest bardzo pyszne:)

      Usuń