wtorek, 16 sierpnia 2016

Placuszki z musli na kremówce.

Placuszki przygotowane na kremówce są bardziej delikatniejsze niż na mleku. Ja do swoich placuszków dodałam musli tropikalnegocynamonu mielonego cejlońskiego od SKWORCU . Dodam, że wyszło bardzo pysznie. Placuszki polecam na podwieczorek. Z przepisu wychodzi około 16 sztuk. Zapraszam:)




Składniki:

Ciasto:
150 ml śmietanki kremówki 30 %
2 jajka
200 ml musli tropikalnego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
miód prawdziwy do smaku ( ja dałam 3 łyżki )
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego mielonego
około 10 łyżek mąki tortowej

Dodatkowo:
olej do smażenia

Wykonanie:

1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i mieszamy ( najlepiej rózgą do ubijania białek ) na gładkie i dość gęste ciasto. Jeżeli będzie potrzeba można dodać jeszcze mąki.

2. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placuszki po kilka minut w każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

3. Placuszki są gotowe do podania.

4. Smacznego.

7 komentarzy: