Placuszki przygotowane na kremówce są bardziej delikatniejsze niż na
mleku. Ja do swoich placuszków dodałam musli tropikalnego i cynamonu mielonego cejlońskiego od SKWORCU . Dodam, że wyszło bardzo pysznie.
Placuszki polecam na podwieczorek. Z przepisu wychodzi około 16 sztuk. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
150 ml śmietanki kremówki 30 %
2 jajka
200 ml musli tropikalnego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
miód prawdziwy do smaku ( ja dałam 3 łyżki )
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego mielonego
około 10 łyżek mąki tortowej
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i mieszamy ( najlepiej rózgą do
ubijania białek ) na gładkie i dość gęste ciasto. Jeżeli będzie
potrzeba można dodać jeszcze mąki.
2. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placuszki po
kilka minut w każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z
nadmiaru tłuszczu.
3. Placuszki są gotowe do podania.
4. Smacznego.
ciasteczka wyglądają pysznie! Nie znałam jeszcze tego cynamonu. Rozejrzę się :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Ten cynamon jak dla mnie jest najlepszy, w sklepach go raczej nie widziałam.
UsuńBardzo smakowity deser :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńPyszne placuszki na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń