Takie babeczki są bardzo proste w wykonaniu, można je przygotować, gdy
akurat mamy ochotę na coś słodkiego. Słodycz ciasta i czekolady
przełamują bardzo kwaśne jeżyny. Babeczki są nie tylko proste w
wykonaniu, ale również bardzo pyszne. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 szklanka jeżyn
5 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy
cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka
i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem
do pieczenia i delikatnie mieszamy.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek, ja piekłam w kartonowych
mini keksówkach, które dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia,
jeżeli takich nie mamy można upiec w formie na muffiny, wyjdzie nam
wtedy więcej sztuk.
3. Jeżyny myjemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na cieście, lekko wciskając je do środka.
4. Tak przygotowane babeczki pieczemy około 25 minut w temperaturze 170
stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.
Upieczone babeczki studzimy.
5. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej,
następnie płynną dekorujemy babeczki i odstawiamy do zastygnięcia.
6. Gdy polewa zastygnie babeczki są gotowe do podania.
7. Smacznego.
Izunia cudne babeczki:)
OdpowiedzUsuńjaka rozpusta u Ciebie.... porywam jedną do kawki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam...już częstuję:)
UsuńJak pięknie wyglądają te babeczki :)
OdpowiedzUsuń