Niby proste ciastka, ale jak pyszne, zapewniam, że nie można im się
oprzeć. Pyszne warstwowe ciasto przełożone pachnącym malinami budyniem.
Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
25 dag mąki tortowej
1 jajko
pół szklanki śmietany 12 %
Budyń:
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
półtorej szklanki mleka
cukier do smaku
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
25 dag świeżych malin
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania ciastek
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 60 minut do schłodzenia.
2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w
kwadraty, wielkość zależy od nas jak duże chcemy mieć ciastka, następnie
układamy je na suchej blaszce i pieczemy w temperaturze 190 stopni
około 20 minut do zrumienienia. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
Upieczone studzimy.
3. Budyń: W pół szklanki mleka rozpuszczamy budyń, pozostałe mleko
zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy
do zgęstnienia. Budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy umyte i osuszone
maliny, energicznie mieszamy, żeby maliny dokładnie połączyły z
budyniem, dodajemy również cukier do smaku i dokładnie mieszamy. Budyń
lekko studzimy.
4. Tak przygotowanym budyniem przekładamy ciastka i na koniec oprószamy
cukrem pudrem. Odstawiamy do stężenia budyniu. Po tym czasie ciastka są
gotowe do podania.
5. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Moje ciastka były o boku około 8 cm.
Przepyszne ciasteczka Izunia:)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
UsuńCudowne i bardzo apetyczne ciastka <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńBardzo smacznie wygladaja...no i ten krem, piekny kolor :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również pozdrawiam:)
Usuń