wtorek, 23 sierpnia 2016

Półfrancuskie ciastka z malinowym budyniem.

Niby proste ciastka, ale jak pyszne, zapewniam, że nie można im się oprzeć. Pyszne warstwowe ciasto przełożone pachnącym malinami budyniem. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
25 dag mąki tortowej
1 jajko
pół szklanki śmietany 12 %

Budyń:
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
półtorej szklanki mleka
cukier do smaku
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
25 dag świeżych malin

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania ciastek

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 60 minut do schłodzenia.

2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty, wielkość zależy od nas jak duże chcemy mieć ciastka, następnie układamy je na suchej blaszce i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut do zrumienienia. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Upieczone studzimy.

3. Budyń: W pół szklanki mleka rozpuszczamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy umyte i osuszone maliny, energicznie mieszamy, żeby maliny dokładnie połączyły z budyniem, dodajemy również cukier do smaku i dokładnie mieszamy. Budyń lekko studzimy.

4. Tak przygotowanym budyniem przekładamy ciastka i na koniec oprószamy cukrem pudrem. Odstawiamy do stężenia budyniu. Po tym czasie ciastka są gotowe do podania.

5.  Smacznego.

Rady:  Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Moje ciastka były o boku około 8 cm.

6 komentarzy: