sobota, 6 sierpnia 2016

Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami.

Takie półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami to wspaniała propozycja na podwieczorek. Nie wymagają dużo pracy a są pyszne. Budyń jest słodki, wiśnie kwaśne, ciasto bez cukru, to wszystko sprawia, że kopertki smakują w sam raz. Polecam i zapraszam:)




Składniki:

Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
25 dag mąki tortowej
pół szklanki śmietany 12 %
1 jajko

Budyń:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe  ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
3 łyżki cukru

Dodatkowo:
1 szklanka wiśni
cukier puder do oprószenia
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 45 minut do schłodzenia.


2. W tym czasie gdy ciasto będzie się chłodziło przygotowujemy nadzienie.
Budyń: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy do niego rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie studzimy.
Wiśnie: Owoce myjemy i osuszamy z wody, następnie drylujemy i osączamy na sicie z nadmiaru soku.


3. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty ( od Was zależy wielkość jak duże chcecie mieć kopertki ). Na każdy kwadrat nakładamy porcje budyniu i po kilka wiśni, następnie podnosimy rogi ciasta do góry i je zlepiamy formując kopertkę.


4. Tak przygotowane kopertki układamy na blasze do pieczenia ( blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy ).


5. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia.


6. Upieczone kopertki studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.


7. Smacznego.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 16 sztuk kopertek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszki do pieczenia nie wykładamy papierem ani nie smarujemy masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz