piątek, 5 sierpnia 2016

Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą.

Takie ślimaczki są znakomitą przekąską. Smakują na gorąco zaraz po upieczeniu jak i na zimno gdy wystygną. Możne je również zabrać na piknik. Z przepisu wyszło mi 24 sztuki. Do przyprawienia tych pysznych ślimaczków użyłam wspaniałych i aromatycznych ziół prowansalskich , suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem oraz czubrycy białej od RAFEX . Zapraszam:)

 



Składniki:
Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
3 szklanki mąki pszennej

Obłożenie:
10 dag koncentratu pomidorowego
30 dag sera żółtego
pół puszki kukurydzy
zioła prowansalskie według uznania
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem według uznania
czubryca biała według uznania

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem, połową ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki pszennej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.
Do mąki dodajemy sól, olej i drożdże, następnie stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.


2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasta smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami według uznania, kukurydzą i serem startym na tarce o dużych oczkach.


3. Następnie ciasta zwijamy w rulony i kroimy plastry.



4. Tak przygotowane roladki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy miedzy roladkami ponieważ znacznie urosną.



5. Następnie pieczemy do zrumienienia przez około 35- 40 minut w temperaturze 180 stopni.



6. Ślimaczki są gotowe do podania.


7. Smacznego.


4 komentarze: