Jest to bardzo szybkie i proste w wykonaniu ciasto. Sprawdza się gdy
mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce się nam piec czegoś bardziej
pracochłonnego. W cieście znalazły się moje ulubione maliny i jeżyny. Polecam przepis. Zapraszam:)
Składniki:
3 duże jajka
16 dag mąki tortowej
16 dag cukru
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 szklanka jeżyn
pół szklanki malin
cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
1. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i
ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i oleju i
kilka chwil ubijamy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do
pieczenia i delikatnie mieszamy.
3. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
4. Do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia
przekładamy ciemne ciasto, następnie jasne, można lekko przemieszać
ciasta ze sobą, na wierzchu ciasta układamy przygotowane owoce.
5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut,
sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto
studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
6. Ciasto kroimy i podajemy.
7. Smacznego.
Pyszne :) Lubie takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńPrzepyszne ciasto :) Uwielbiam takie słodkości z dodatkiem owoców lasu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:) Ja też uwielbiam:)
UsuńPyszne ciasto kochana :)
OdpowiedzUsuń