niedziela, 7 sierpnia 2016

Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą.

Polecam bardzo pyszny sernik z dużą ilością owoców. Zapewniam, że nie można mu się oprzeć, na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Polecam na podwieczorek z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Zapraszam:)





Składniki:

 Masa serowa:
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
1 łyżka cukru waniliowego
6 jajek
szczypta soli
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )

Frużelina:
1 kg wiśni
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
cukier brązowy do smaku

Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady

Wykonanie:

1.  Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( jeżeli używamy niezmielony ser biała, należy zmielić go co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy.

2. Masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie pieczemy około 7- minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Gdy będzie zimny najlepiej wstawić go z blaszką do lodówki na całą noc. Po tym czasie sernik wyjąć i pokroić dowolnie w kwadraty lub prostokąty.

3. Wiśnie myjemy i osuszamy z wody, następnie drylujemy. Sok odlewamy do kubka, a wiśnie przekładamy do garnka. W soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zagotowujemy z cukrem waniliowym i cukrem brązowym do smaku. Wlewamy sok z mąką i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. ( Wiśni nie można długo gotować, wystarczy kilka chwil, chodzi o to, żeby nie zrobił się z nich kompot ).

4. Tak przygotowaną frużelinę wykładamy na pokrojone kawałki sernika i odstawiamy do wystudzenia.

5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią każdy kawałek sernika. Sernik jest gotowy do podania.

6. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz