Takie rurki są bardzo pyszne, idealne na podwieczorek. Wprost rozpływają
się w ustach. Kruche ciasto i pyszny śmietankowy krem z owocami to
najlepsze połączenie. Polecam przepis. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki tortowej
1 szklanka śmietany 12 %
25 dag masła lub margaryny
2 jajka
szczypta soli
Krem:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
1 szklanka borówek leśnych
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 - 2 łyżki oleju
cukier puder do oprószenia rurek
Wykonanie:
1. Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
2. Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka smarujemy olejem ( ale tylko za pierwszym razem ). Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, następnie kroimy paseczki o 2-3 cm szerokości. Paseczkami ciasta owijamy foremki. Układamy na blasze ( bez papieru ) i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone zdejmujemy z foremek dokładnie studzimy.
3. Krem:
Borówki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus. Następnie odmierzamy około 200 ml musu.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mus i cukier puder do smaku, całość dokładnie ubijamy.
4. Gotowym kremem napełniamy wystudzone rurki ( najlepiej napełniać rękawem cukierniczym ).
5. Napełnione rurki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Napełnione rurki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Takich rureczek jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMogę napisać, że są pyszne.:)
UsuńPysznosci :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuń