niedziela, 14 sierpnia 2016

Bułki pszenno - orkiszowe na jogurcie naturalnym.

Uważam, że domowe pieczywo jest najlepsze. Warto poświęcić, więc swój czas i upiec takie o to bułeczki, które dzięki jogurtowi są bardzo mięciutkie. Polecam na śniadanie i kolację. Ja uwielbiam posmarowane ulubionym śmietankowym twarożkiem. Do upieczenia tych bułeczek użyłam mąki orkiszowej ciemnej od SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
5 dag drożdży świeżych
40 dag jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
150 ml mąki orkiszowej ciemnej
2 łyżeczki cukru
1 kopiasta łyżeczka soli

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1.Jogurt ( w raz z opakowaniem ) wkładamy do miski z gorącą wodą i ogrzewamy tak długo, aż będzie ciepły. Następnie w ciepłym rozcieramy drożdże i cukier. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''.

2.Do miski wsypujemy obie mąki i sól, dodajemy jogurt z drożdżami i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 45 minut do wyrośnięcia.

3.Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 6 części i formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły.

4.Po tym czasie bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumieniania przez około 35 - 40 minut.

5.Upieczone bułki są gotowe do podania.

6. Smacznego.

5 komentarzy: