wtorek, 9 sierpnia 2016

Budyń z frużeliną wiśniową.

Taki deser jest wspaniałym rozwiązaniem gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Przygotowuje się go bardzo szybko. Nie przepadam za budyniem, ale w tej wersji z owocami bardzo mi smakował. Polecam przepis na podwieczorek. Z przepisu wyszło mi 3 takie porcje jak na zdjęciu. Zapraszam:)

 


Składniki:

Budyń:
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
cukier do smaku
2 szklanki mleka

Frużelina:
2 szklanki wiśni
3 łyżki cukru brązowego
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
4 kostki białej czekolady

Wykonanie:

1. W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy rozpuszczony budyń i chwilę gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.

2. Wiśnie myjemy i osuszamy, następnie drylujemy. Do kubka odlewamy powstały sok i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Wiśnie przekładamy do garnka i zagotowujemy, wlewamy sok z mąką i zagotowujemy dosłownie kilka chwil do zgęstnienia. ( Wiśni nie można długo gotować, żeby nie były rozgotowane ).

3. Do wysokich szklanek nakładamy na przemian gorący budyń i wiśnie. Całość dekorujemy startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.

4. Deser można podać od razu gorący po przygotowaniu lub zimny.

5. Smacznego.

4 komentarze: