Bardzo słodkie placuszki...no ale cóż stwierdzam, że nie można im się oprzeć. Ten deser najlepiej smakuje gdy sos czekoladowy wsiąknie trochę w placuszki. Dodam, że smakują na gorąco jak na zimno. Polecam i zapraszam:)
Składniki:
Ciasto na placuszki:
1 szklanka zimnego mleka
szczypta soli
2 łyżki cukru
2 jajka
półtorej szklanki mąki tortowej
3 łyżki masła lub margaryny
Sos z białej czekolady:
10 dag białej czekolady
125 ml śmietanki kremówki 30 %
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy. Następnie wszystkie składniki miksujemy na gładkie, bez grudek i dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki lub mleka. Następnie ciasto odstawiamy na 30 minut, żeby ,,odpoczęło ''.
2. Do miski wlewamy śmietankę i wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę, następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając, aż powstanie jednolity sos.
3. Na rozgrzanym oleju smażymy okrągłe placuszki po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy dokładnie z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Placuszki polewamy sosem i podajemy.
5. Smacznego.
z takim sosikiem to muszą jeszcze lepiej smakować :)
OdpowiedzUsuń...oj pyszne są i to bardzo:)
Usuń