Moja rodzina uwielbia mielone, staram się więc wymyślać różne wersje.Tym
razem przygotowałam niezwykle aromatyczne w bardzo chrupiącej panierce.
Można je podać z ulubionymi dodatkami np. ryżem ugotowanym na sypko i
ulubioną surówką. Kotleciki przyprawiłam aromatyczną mieszanką przypraw Tikka Masala i białym pieprzem świeżo mielonym od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
30 dag fileta z kurczaka
1 jajko
1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
2 łyżki bułki tartej
1 szklanka płatów kukurydzianych
przyprawa Tikka Masala według uznania
biały pieprz mielony do smaku
ewentualnie sól do smaku
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z
bułką. Do masy mięsnej wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą,
przyprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy.
2. Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy. Można to zrobić za pomocą
wałka do ciasta. Następnie z mięsa formujemy okrągłe kotlety i obtaczamy
je w pokruszonych płatkach.
3. Kotlety smażymy od razu na rozgrzanym oleju do miękkości mięsa i
zrumienienia. Usmażone dokładnie osączamy na papierowym ręczniku z
nadmiaru tłuszczu.
4. Podajemy i smacznego.
Przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń