wtorek, 30 sierpnia 2016

Aromatyczne mielone w płatkach kukurydzianych.

Moja rodzina uwielbia mielone, staram się więc wymyślać różne wersje.Tym razem przygotowałam niezwykle aromatyczne w bardzo chrupiącej panierce. Można je podać z ulubionymi dodatkami np. ryżem ugotowanym na sypko i ulubioną surówką. Kotleciki przyprawiłam aromatyczną mieszanką przypraw Tikka Masala  i białym pieprzem świeżo mielonym od SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:
30 dag fileta z kurczaka
1 jajko
1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
2 łyżki bułki tartej
1 szklanka płatów kukurydzianych
przyprawa Tikka Masala według uznania
biały pieprz mielony do smaku
ewentualnie sól do smaku
olej do smażenia

Wykonanie: 

1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z bułką. Do masy mięsnej wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, przyprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy.

2. Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy. Można to zrobić za pomocą wałka do ciasta. Następnie z mięsa formujemy okrągłe kotlety i obtaczamy je w pokruszonych płatkach.

3.  Kotlety smażymy od razu na rozgrzanym oleju do miękkości mięsa i zrumienienia. Usmażone dokładnie osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

4.  Podajemy i smacznego.

2 komentarze: