Co prawda jest już późny wieczór, a ja częstuję pyszną i bardzo kruchą tartą z wyczuwalną nutką mielonego kardamonu i
kokosu. Do upieczenia tej tarty użyłam niezwykle aromatycznego i ekologicznego mielonego kardamonu od ECOBLIK . Do tego mnóstwo owoców. Tartę polecam z filiżanką ulubionej kawy. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
pół łyżeczki mielonego kardamonu
10 dag masła lub margaryny
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 szklanka jeżyn
pół szklanki borówek leśnych
2 łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 -3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki wiórek kokosowych
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy.
3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na koło o średnicy około 27
cm. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i zakładamy do środka tak
około 3 cm brzeg, następnie na środek ciasta wykładamy równomiernie
owoce.
4. Brzeg ciasta posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy około 30 minut w
temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Na około 5 minut przed
zakończeniem pieczenia owoce posypujemy wiórkami kokosowymi i pieczemy
do lekkiego zrumienienia się wiórek.
5. Upieczoną tartę studzimy i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
bardzo lubię tarty w takim rustykalnym stylu :) Ale patera na nóżce jest po prostu obłędna!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miły komentarz:)
Usuńwygląda naprawdę pięknie :)
OdpowiedzUsuńIzunia cudna patera a tarta wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuń