poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Krucha tarta z jeżynami i borówkami.

Co prawda jest już późny wieczór, a ja częstuję pyszną i bardzo kruchą tartą z wyczuwalną nutką mielonego kardamonu i kokosu. Do upieczenia tej tarty użyłam niezwykle aromatycznego i ekologicznego mielonego kardamonu od ECOBLIK . Do tego mnóstwo owoców. Tartę polecam z filiżanką ulubionej kawy. Zapraszam:)

 
 

 


Składniki: 

Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
pół łyżeczki mielonego kardamonu
10 dag masła lub margaryny
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
1 szklanka jeżyn
pół szklanki borówek leśnych
2 łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 -3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki wiórek kokosowych

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

2. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy.

3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na koło o średnicy około 27 cm. Ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi i zakładamy do środka tak około 3 cm brzeg, następnie na środek ciasta wykładamy równomiernie owoce.

4. Brzeg ciasta posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Na około 5 minut przed zakończeniem pieczenia owoce posypujemy wiórkami kokosowymi i pieczemy do lekkiego zrumienienia się wiórek.

5. Upieczoną tartę studzimy i podajemy.

6. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

4 komentarze:

  1. bardzo lubię tarty w takim rustykalnym stylu :) Ale patera na nóżce jest po prostu obłędna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Izunia cudna patera a tarta wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń