środa, 8 maja 2024

Różowe tartaletki z galaretką i kremem z mleka skondensowanego

Moja propozycja na pyszne tartaletki w różowym kolorze. Idealne na przyjęcie w ogrodzie, urodziny czy poczęstunek. Wykonane estetycznie będą cieszyły każde oko. Uwielbiam wykonywanie takich słodkości. Dekoracja sprawia mi ogromną przyjemność, mogłabym robić to codziennie. Bardzo polecam i życzę udanych wypieków.

 

 

 

 Potrzebujemy:


Na ciasto:

1szklanka mąki tortowej

10 dag masła lub margaryny

1\4 szklanki cukru pudru

1 żółtko

 

Na krem:

 10 dag masła 82 %

6 dag mleka skondensowanego słodzonego

2 łyżki cukru pudru

sok z cytryny według uznania

różowy barwnik spożywczy

 

Dodatkowo:

dowolne słodycze do dekoracji ( białym i różowym kolorze )

jadalne kwiaty ( u mnie stokrotki, białe i różowe )

różowe bezy do dekoracji  ( u mnie domowe ) 

 pół słoiczka dżemu truskawkowego ( u mnie 100 % owoców )

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 różowa galaretka ( malinowa )

250 ml gorącej wody



Wykonanie pysznych tartaletek:

 

 1. Tartaletki: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i wylepiamy nim foremki na tartaletki o średnicy około około 9 cm. Spod nakłuwamy widelcem.

2. Pieczenie: Tak wykonane tartaletki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15-20 minut. Czas pieczenia może być dłużysz lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczone dokładnie studzimy.

3. Galaretka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, zimną wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Stężoną kroimy w małą kosteczkę.

4. Krem: Miękkie masło ucieramy na puszystość z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy mleko skondensowane i ucieramy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy i sok z cytryny według uznania. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
5. Dekoracja: Kruche tartaletki dekorujemy dowolnie kremem, dżemem, galaretką, bezami, słodyczami i kwiatami. Podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Czas pieczenia może być dłużysz lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. 

Z tej receptury wychodzi 7 sztuk tartaletek o średnicy około 9 cm.

Mąkę zawsze przesiewam.

Masło i mleko skondensowane do kremu powinno mieć taką samą temperaturę.

Używam barwników w proszku, które rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody. 




2 komentarze:

  1. Iza są tak piękne te tartaletki, że spokojnie mógłby być deserem na komunijnym stole. Coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń