wtorek, 7 maja 2024

Kolorowe deserki z galaretką, serkiem mascarpone i bezami

 Te deserki powstały praktycznie z tego co mi pozostało z przekładania i dekoracji tortu, w sumie dołożyłam serek mascarpone i małe biszkopciki, więc można je nazwać takimi resztkowymi deserkami. Kolorowe, słodkie i pyszne. Bardzo polecam.

 




Potrzebujemy:

250 g serka mascarpone o smaku waniliowym

2 garście małych biszkopcików 

5-6 połówek brzoskwiń w syropie

galaretka pokrojona w małą kostkę ( może być dowolny smak )

bezy domowe lub kupne ( u mnie domowe ) 

stokrotki do dekoracji ( niekoniecznie ) 


Wykonanie pysznych deserów:


1. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy i odstawiamy do stężenia. Dobrze stężoną kroimy w małą kosteczkę. Brzoskwinie odsączamy z syropu i również kroimy w małą kosteczkę. Serek smakowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

2. Do szklanek lub pucharków nakładamy po porcji serka mascarpone, brzoskwiń i biszkoptów, następnie pozostały serek mascarpone, galaretkę, biszkopty i bezy. Na koniec dekorujemy kwiatami. Dodam, że składniki deseru można nałożyć dowolnie.

3. Gotowy deser podajemy od razu po przygotowaniu. Im dłużej postoi tym bardziej zmiękną bezy i biszkopty. Smacznego życzę.




Moje rady:

Z tej receptury można zrobić dwie większe lub cztery mniejsze porcje.

Składniki można dowolnie nałożyć.

Im dłużej deser postoi to biszkopty i bezy zmiękną.




2 komentarze: