Te deserki powstały praktycznie z tego co mi pozostało z przekładania i dekoracji tortu, w sumie dołożyłam serek mascarpone i małe biszkopciki, więc można je nazwać takimi resztkowymi deserkami. Kolorowe, słodkie i pyszne. Bardzo polecam.
Potrzebujemy:
250 g serka mascarpone o smaku waniliowym
2 garście małych biszkopcików
5-6 połówek brzoskwiń w syropie
galaretka pokrojona w małą kostkę ( może być dowolny smak )
bezy domowe lub kupne ( u mnie domowe )
stokrotki do dekoracji ( niekoniecznie )
Wykonanie pysznych deserów:
1. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy i odstawiamy do stężenia. Dobrze stężoną kroimy w małą kosteczkę. Brzoskwinie odsączamy z syropu i również kroimy w małą kosteczkę. Serek smakowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
2. Do szklanek lub pucharków nakładamy po porcji serka mascarpone, brzoskwiń i biszkoptów, następnie pozostały serek mascarpone, galaretkę, biszkopty i bezy. Na koniec dekorujemy kwiatami. Dodam, że składniki deseru można nałożyć dowolnie.
3. Gotowy deser podajemy od razu po przygotowaniu. Im dłużej postoi tym bardziej zmiękną bezy i biszkopty. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z tej receptury można zrobić dwie większe lub cztery mniejsze porcje.
Składniki można dowolnie nałożyć.
Im dłużej deser postoi to biszkopty i bezy zmiękną.
kolorowe i zachęcające do zjedzenia ^_^
OdpowiedzUsuńO okazuje się że " resztki" można pięknie spożytkować 🤤
OdpowiedzUsuń