poniedziałek, 6 maja 2024

Kawowy tort z serkiem mascarpone i malinami

 Pyszny i lekki tort to moja propozycja na podwieczorek. Szybki i bardzo prosty w wykonaniu. Dla wielbicieli kawowych smaków. Kawowy smak przełamałam lekko kwaśnym malinami, i to był dobry pomysł.  Do tego subtelna i delikatna dekoracja. Bardzo polecam.


 







Potrzebujemy:


Na biszkopt:

4 jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

pół szklanki ulubionej kawy cappuccino  ( proszek )

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na krem:

25 dag serka mascarpone

cukier puder do smaku

ulubiona kawa cappuccino do smaku ( proszek ) 

1 szklanka malin ( świeżych lub mrożonych ) 

 

Dodatkowo:

jadalne kwiaty do dekoracji ( u mnie bratki i stokrotki )

kawa do nasączenia tortu  ( zaparzona i wystudzona )

 

Wykonanie pysznego tortu:

 

 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie wraz z proszkiem kawowym mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki, z górnego krążka ścinamy wierzch, który drobno kruszymy ( posłuży nam do dekoracji ). Biszkopty nasączamy kawą.

 


 

2. Krem: Świeże maliny  płuczemy i osuszamy, natomiast mrożone rozmrażamy i odsączmy na sicie z nadmiaru soku. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem kawowym do smaku, na koniec dajemy maliny i mieszamy do połączenia się składników. Krem można wymieszać widelcem.

3. Przekładanie: Biszkopty przekładamy gotowym kremem, cieniutko smarujemy boki i wierzch. Pokruszonym biszkoptem dowolnie dekorujemy tort. Tort chłodzimy w lodówce.

4. Podanie: Przed podaniem tort dekorujemy kwiatami. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 

 


 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy 16 cm.

Tort można pokroić na 8 sporych porcji.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Zamiast jednego biszkoptu można upiec trzy cienkie.

Tort kroimy dobrze schłodzony.

 



 

1 komentarz:

  1. Cudo! Ja już tylko popatrzeć mogę na takie dzieła sztuki,bo ani jeść nie mogę to i upiec nie mogę.

    OdpowiedzUsuń