Pyszny i lekki tort to moja propozycja na podwieczorek. Szybki i bardzo prosty w wykonaniu. Dla wielbicieli kawowych smaków. Kawowy smak przełamałam lekko kwaśnym malinami, i to był dobry pomysł. Do tego subtelna i delikatna dekoracja. Bardzo polecam.
Potrzebujemy:
Na biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki ulubionej kawy cappuccino ( proszek )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
ulubiona kawa cappuccino do smaku ( proszek )
1 szklanka malin ( świeżych lub mrożonych )
Dodatkowo:
jadalne kwiaty do dekoracji ( u mnie bratki i stokrotki )
kawa do nasączenia tortu ( zaparzona i wystudzona )
Wykonanie pysznego tortu:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie wraz z proszkiem kawowym mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki, z górnego krążka ścinamy wierzch, który drobno kruszymy ( posłuży nam do dekoracji ). Biszkopty nasączamy kawą.
2. Krem: Świeże maliny płuczemy i osuszamy, natomiast mrożone rozmrażamy i odsączmy na sicie z nadmiaru soku. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem kawowym do smaku, na koniec dajemy maliny i mieszamy do połączenia się składników. Krem można wymieszać widelcem.
3. Przekładanie: Biszkopty przekładamy gotowym kremem, cieniutko smarujemy boki i wierzch. Pokruszonym biszkoptem dowolnie dekorujemy tort. Tort chłodzimy w lodówce.
4. Podanie: Przed podaniem tort dekorujemy kwiatami. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 16 cm.
Tort można pokroić na 8 sporych porcji.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Zamiast jednego biszkoptu można upiec trzy cienkie.
Tort kroimy dobrze schłodzony.
Cudo! Ja już tylko popatrzeć mogę na takie dzieła sztuki,bo ani jeść nie mogę to i upiec nie mogę.
OdpowiedzUsuń