niedziela, 12 maja 2024

Rolada z serkiem mascarpone i galaretką

 Pyszna i delikatna w smaku rolada. Mięciutki biszkopt, krem z serka mascarpone i galaretki. Taka do wykonania raz, dwa. Na szybki podwieczorek. Do jej wykonania nie potrzebujemy dużo składników. Bardzo polecam. Upieczcie. Udanych wypieków.

 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki tortowej

4 łyżki zimnej wody

mała łyżeczka proszku do pieczenia

 

Na krem:

250 g serka mascarpone

cukier puder do smaku

1 niebieska galaretka

250 ml gorącej wody

 

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia rolady

 

 

Wykonanie pysznej rolady:

 

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy żółtka i wodę i ubijamy dosłownie chwilkę. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut do ładnego zrumienienia i suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu zdejmujemy z papieru i zawijamy w czystą ściereczka. Odstawiamy do wystudzenia.

2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, zimną wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Stężoną kroimy w małą kosteczkę.

3. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem do smaku, dodajemy galaretkę i delikatnie mieszamy.

4. Zimny biszkopt rozwijamy, smarujemy kremem i zawijamy. Przełożoną roladę zawijamy ściśle w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie roladę oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 


 

 

Moje rady:

 Roladę można pokroić na około 12 porcji, ale to zależy jak grubo pokroimy.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz