Pyszna i delikatna w smaku rolada. Mięciutki biszkopt, krem z serka mascarpone i galaretki. Taka do wykonania raz, dwa. Na szybki podwieczorek. Do jej wykonania nie potrzebujemy dużo składników. Bardzo polecam. Upieczcie. Udanych wypieków.
Potrzebujemy:
Na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki tortowej
4 łyżki zimnej wody
mała łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
250 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
1 niebieska galaretka
250 ml gorącej wody
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia rolady
Wykonanie pysznej rolady:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy żółtka i wodę i ubijamy dosłownie chwilkę. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut do ładnego zrumienienia i suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu zdejmujemy z papieru i zawijamy w czystą ściereczka. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, zimną wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Stężoną kroimy w małą kosteczkę.
3. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem do smaku, dodajemy galaretkę i delikatnie mieszamy.
4. Zimny biszkopt rozwijamy, smarujemy kremem i zawijamy. Przełożoną roladę zawijamy ściśle w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie roladę oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Roladę można pokroić na około 12 porcji, ale to zależy jak grubo pokroimy.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz