sobota, 25 maja 2024

Kruchy torcik serduszko z kremem Milky Way

 Taki torcik polecam na różne okazje. Pyszny i uroczy. Łatwy w wykonaniu, więc uda się każdemu. Na podwieczorek, urodziny czy nawet na prezent. Kruche blaty przełożyłam kremem na bazie mleka w proszku i dżemu truskawkowego. Bardzo polecam.

 


 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

20 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru pudru

2 żółtka

 

Na krem:

 60 g mleka 3,2 %

60 g cukru

80 g mleka w proszku

200 g masła 82 % 

fioletowy barwnik spożywczy


Dodatkowo:

mąka do podsypania stolicy

dowolne słodycze do dekoracji ( u mnie: makaroniki, ciasteczka, bezy, draże, cukrowe jajka, cukrowe serduszka )

jadalne kwiaty do dekoracji ( u mnie: bratki i stokrotki )

słoiczek dżemu truskawkowego ( u mnie 100 % owoców ) 

 


Wykonanie kruchego torciku:

 

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Następnie ciasto dzielimy na trzy części, każdą część wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną i za pomocą szablonu wycinamy blaty w kształcie serca. Układamy ja na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 10-15 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczone blaty studzimy. Blaty nie mogą być z byt cienkie ponieważ się połamią. Z pozostałego ciasta można upiec dowolne ciasteczka, które posłużą nam do dekoracji.

2. Mleko z cukrem przekładamy do garnka i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Studzimy. Mleko w proszku przesiewamy. Masło ucieramy na puszystą masę, najlepiej użyć bardzo miękkiego masła, ubije nam się wtedy do białości. Do zimnego mleka z cukrem wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, masa szybko tężeje. Następnie do utartego masła dodajemy stopniowo masę z mleka w proszku i dokładnie ucieramy. 3-4 łyżki kremu pozostawiamy jasne, a pozostały krem barwimy na fioletowo. Kremy przekładamy do rękawów cukierniczych  z ozdobnymi tylkami.

3. Na dwa kruche blaty wyciskamy w koło rozetki z fioletowego kremu, środek smarujemy dżemem, jeden blat kładziemy na drugim. Następnie przykładamy trzecim blatem, który dekorujemy kremem jasnym, fioletowym, słodyczami i kwiatami.



 

4. Torcik wstawiamy do lodówki do stężenia kremów. Gotowy torcik kroimy i podajemy. Torcik najlepiej się kroi gdy kruche blaty trochę zmiękną od kremu i dżemu. Kroiłam nożem zanurzonym w gorącej wodzie. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Czas pieczenia może być dłużysz lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. 

Z tej receptury wychodzi 7 sztuk tartaletek o średnicy około 9 cm.

Mąkę zawsze przesiewam.

Masło i mleko skondensowane do kremu powinno mieć taką samą temperaturę.

Używam barwników w proszku, które rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody. 

Torcik najlepiej się kroi gdy kruche blaty trochę zmiękną od kremu i dżemu. 

Kroiłam nożem zanurzonym w gorącej wodzie.

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz