Uwielbiam wypiekanie takich małych słodkości. Sprawia mi to ogromną przyjemność. Odpoczywam podczas takiego wypiekania. Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszne babeczki. Rozpływające się w ustach kruche ciasto, lekko kwaśne powidło i słodki maślano-mleczny krem. Coś pysznego. Babeczki na różne okazje. Upieczcie takie. Udanych wypieków.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
2 żółtka
Na krem:
60 g mleka 3,2 %
60 g cukru
80 g mleka w proszku
200 g masła 82 %
Dodatkowo:
mąka do podsypania stolicy
słoiczek powidła śliwkowego
Wykonanie pysznych babeczek:
1. Babeczki: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Nakłuwamy widelcem dno babeczek. Następnie babeczki układamy na blaszkach i pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.
2. Krem: Mleko z cukrem przekładamy do garnka i podgrzewamy aż cukier się
rozpuści. Studzimy. Mleko w proszku przesiewamy. Masło ucieramy na
puszystą masę, najlepiej użyć bardzo miękkiego masła, ubije nam się
wtedy do białości. Do zimnego mleka z cukrem wsypujemy mleko w proszku i
energicznie mieszamy, masa szybko tężeje. Następnie do utartego masła
dodajemy stopniowo masę z mleka w proszku i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
3. Dekoracja: Na dno babeczek nakładamy po porcji powidła, a następnie wyciskamy rozetki z kremu. Tak wykonane babeczki są gotowe do podanie. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz