niedziela, 5 maja 2024

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

 Dzisiaj zapraszam na pyszne sezonowe ciasto z rabarbarem. Piekłam je już drugi raz w tym sezonie, z tym, że pierwsze ,,wywiozłam'' do Krakowa. Bardzo słodkie ciasto i pianka, a do tego kwaśny rabarbar. Idealne połączenie. Do tego filiżanka aromatycznej kawy. Ciasto możemy również zabrać ze sobą na piknik czy wycieczkę. Bardzo polecam. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało. Udanych wypieków.


 

 




 Potrzebujemy:


 Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

20 dag masła lub margaryny

4 żółtka

 

Na piankę:

4 białka

2 budynie waniliowe

3/4 szklanki cukru

 

Dodatkowo:

1 kg rabarbaru

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 cukier waniliowy

1 łyżka bułki tartej

 

 

Wykonanie pysznego ciasta z rabarbarem:

 

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.

2. Rabarbar obieramy, myjemy i osuszamy, kroimy na małe kawałki. Następnie wykładamy równomiernie na ciasto. Posypujemy cukrem waniliowym.

3. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru. Na koniec wsypujemy budynie w proszku, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

4. Piankę budyniową wykładamy równomiernie na rabarbar. Pozostałe ciasto rwiemy na małe kawałki i układamy na piance.

5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około godzinę. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

6. Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Mąkę zawsze przesiewam.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.




 

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie ciasto, jeszcze w tym roku nie piekłam nic z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń