Dzisiaj zapraszam na pyszne sezonowe ciasto z rabarbarem. Piekłam je już drugi raz w tym sezonie, z tym, że pierwsze ,,wywiozłam'' do Krakowa. Bardzo słodkie ciasto i pianka, a do tego kwaśny rabarbar. Idealne połączenie. Do tego filiżanka aromatycznej kawy. Ciasto możemy również zabrać ze sobą na piknik czy wycieczkę. Bardzo polecam. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało. Udanych wypieków.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
4 żółtka
Na piankę:
4 białka
2 budynie waniliowe
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
1 kg rabarbaru
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej
Wykonanie pysznego ciasta z rabarbarem:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
2. Rabarbar obieramy, myjemy i osuszamy, kroimy na małe kawałki. Następnie wykładamy równomiernie na ciasto. Posypujemy cukrem waniliowym.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru. Na koniec wsypujemy budynie w proszku, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
4. Piankę budyniową wykładamy równomiernie na rabarbar. Pozostałe ciasto rwiemy na małe kawałki i układamy na piance.
5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około godzinę. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
6. Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Mąkę zawsze przesiewam.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Bardzo lubię takie ciasto, jeszcze w tym roku nie piekłam nic z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuń