Dzisiaj mam dla Was recepturę na bardzo pyszne ciasteczka z bardzo pysznym kremem. Kruche ciasteczka o kształcie orzeszków przełożone kremem na bazie mleka w proszku. Jednym słowem...pyszne. Dodam, że im dłużej poleżą to bardziej zmiękną, na początku są bardzo chrupiące. Polecam, upieczcie takie i dajcie znać czy smakowały. Udanych wypieków.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
2 żółtka
Na krem:
60 g mleka 3,2 %
60 g cukru
80 g mleka w proszku
200 g masła 82 %
Dodatkowo:
mąka do podsypania stolicy
Wykonanie pysznych orzeszków:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na
stolnicy posypanej mąką pszenną, wylepiamy foremki do pieczenia
orzeszków, nakłuwamy widelcem i układamy na blaszkach do pieczenia.
2. Pieczenie i studzenie: Orzeszki pieczemy w temperaturze 180
stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20 minut. Upieczone
zdejmujemy z foremek i dokładnie studzimy.
3. Krem: Mleko z cukrem przekładamy do garnka i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Studzimy. Mleko w proszku przesiewamy. Masło ucieramy na puszystą masę, najlepiej użyć bardzo miękkiego masła, ubije nam się wtedy do białości. Do zimnego mleka z cukrem wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, masa szybko tężeje. Następnie do utartego masła dodajemy stopniowo masę z mleka w proszku i dokładnie ucieramy.
4. Przekładanie: Połówki ciasteczek napełniamy kremem, składamy i wyrównujemy brzegi. Tak wykonane ciasteczka wkładamy do lodówki, żeby krem stężał.
5. Podanie: Gotowe orzeszki podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Rany, ale cudeńka! Żal jeść 🤩
OdpowiedzUsuńTen krem to dopiero musi być pyszny :-)
OdpowiedzUsuń