środa, 15 maja 2024

Orzeszki z kremem Milky Way

 Dzisiaj mam dla Was recepturę na bardzo pyszne ciasteczka z bardzo pysznym kremem. Kruche ciasteczka o kształcie orzeszków przełożone kremem na bazie mleka w proszku. Jednym słowem...pyszne. Dodam, że im dłużej poleżą to bardziej zmiękną, na początku są bardzo chrupiące. Polecam, upieczcie takie i dajcie znać czy smakowały. Udanych wypieków.

 

 

 

 


 

 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

20 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru pudru

2 żółtka

 

Na krem:

 60 g mleka 3,2 %

60 g cukru

80 g mleka w proszku

200 g masła 82 % 


Dodatkowo:

mąka do podsypania stolicy



 

Wykonanie pysznych orzeszków:

 

 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wylepiamy foremki do pieczenia orzeszków, nakłuwamy widelcem i układamy na blaszkach do pieczenia.

2. Pieczenie i studzenie: Orzeszki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20 minut. Upieczone zdejmujemy z foremek i dokładnie studzimy.

3. Krem: Mleko z cukrem przekładamy do garnka i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Studzimy. Mleko w proszku przesiewamy. Masło ucieramy na puszystą masę, najlepiej użyć bardzo miękkiego masła, ubije nam się wtedy do białości. Do zimnego mleka z cukrem wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, masa szybko tężeje. Następnie do utartego masła dodajemy stopniowo masę z mleka w proszku i dokładnie ucieramy. 

4. Przekładanie: Połówki ciasteczek napełniamy kremem, składamy i wyrównujemy brzegi. Tak wykonane ciasteczka wkładamy do lodówki, żeby krem stężał.

5. Podanie: Gotowe orzeszki podajemy. Smacznego życzę.

 

 


 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

 

 




2 komentarze: