Potrzebujemy:
Na ciasto:
1 jajka
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
Na krem:
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
pół szklanki jeżyn
Wykonanie pysznych ciasteczek:
1. Ciasto: Masło lub margarynę dajemy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym i miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie ciasto miksujemy. Ciasto jest dość geste, ale takie ma być.
2. Do pieczenia: Następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z większym otworem, wyciskamy porcje ciasta na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, ja dodatkowo wyciśnięte ciasto spłaszczałam trochę łyżką. Ciasteczka urosną, więc należy zachować odstępy.
3. Pieczenie: Następnie ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut. Upieczone ciasteczka dokładnie studzimy.
4. Krem: Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem do smaku, dodajemy umyte i osuszone jeżyny i rozcieramy.
5. Przekładanie: Ciasteczka przekładamy kremem. Gotowe. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 16 przełożonych ciastek.
Ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńciasteczka bardzo fajne
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń