czwartek, 20 sierpnia 2020

Ucierane ciasteczka z kremem jeżynowym

Pyszne ucierane ciasteczka, niezwykle pulchne. Przełożyłam je kremem jeżynowym na bazie serka mascarpone. Idealne na podwieczorek. Słodkie i pyszne :) Kto ma ochotę to polecam :) Słodkich inspiracji życzę :)






Potrzebujemy:

Na ciasto:
1 jajka
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny

Na krem:
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
pół szklanki jeżyn

Wykonanie pysznych ciasteczek:

1. Ciasto: Masło lub margarynę dajemy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym  i miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie ciasto miksujemy. Ciasto jest dość geste, ale takie ma być.

2. Do pieczenia: Następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z większym otworem, wyciskamy porcje ciasta na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, ja dodatkowo wyciśnięte ciasto spłaszczałam trochę łyżką. Ciasteczka urosną, więc należy zachować odstępy.

3. Pieczenie: Następnie ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut. Upieczone ciasteczka dokładnie studzimy.

4. Krem: Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem do smaku, dodajemy umyte i osuszone jeżyny i rozcieramy.

5. Przekładanie: Ciasteczka przekładamy kremem. Gotowe. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 16 przełożonych ciastek.

3 komentarze: