środa, 5 sierpnia 2020

Duszona młoda kapusta z warzywami

Taką kapustę duszoną robię obowiązkowo w sezonie na młodą kapustę przynajmniej dwa razy. Bardzo ją lubimy. Podaję jako dodatek do drugiego dania. Można podać też jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem. Z czym kto lubi, z ziemniakami, z makaronem czy do mięsa. Zróbcie, a ja smacznych inspiracji Wam życzę :)









Potrzebujemy:
1 średnia główka młodej białej kapusty
2 cebule
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
16 dag koncentratu pomidorowego
masło lub margaryna do  smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
koperek świeży, suszony lub mrożony
lubczyk suszone według uznania
sól do smaku


Wykonanie pysznej kapusty duszonej:


1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, usuwamy głąb i wszelkie zgrubienia, liście drobno kroimy i płuczemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odcedzamy.

2. Następnie dodajemy masło lub margarynę, koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku, dusimy przez kilka minut często mieszając, aż kapusta będzie gesta i aromatyczna.

3. Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami, z ziemniakami, makaronem, mięsem, z czym kto lubi. Smacznego.


Moje rady:
Masła lub margaryny dodajemy według uznania, zależy jak bardzo chcemy mieć maślaną kapustę.
Porcja dla 4 osób.

2 komentarze: