czwartek, 13 sierpnia 2020

Cukinia nadziewana tofu, mozzarellą i pomidorami

Pyszna propozycja na bezmięsny obiad. Kto lubi tofu to bardzo polecam. Uwielbiam takie letnie obiady. Cukinię mam z własnego ogródka, taka jest najlepsza. Szybko się piecze. Nadzienie do cukinii wyszło bardzo pyszne i aromatyczne. Danie jest zarazem sycące i lekkie. Polecam.







Potrzebujemy:
2 średnie cukinie
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
oliwa z oliwek do smażenia
1 kulka mozzarelli ( 125 g )
1 opakowanie tofu ( 18 dag )
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
bazylia suszona według uznania
oregano suszone według uznania
słodka papryka mielona według uznania


Wykonanie pysznej nadziewanej cukinii:


1. Tofu rozdrabniamy widelcem, dodajemy  przyprawy, łyżkę oliwy z oliwek i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.

2.Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na oliwie, dodajemy tofu i pomidory z puszki wraz z całą zalewą. Dusimy do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu. Przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy ser mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę i dokładnie mieszamy.

3. Cukinie myjemy, osuszamy i cieniutko obieramy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek. Układamy je w naczyniu do zapiekania. Nakładamy porcje farszu i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni do miękkości cukinii przez około 30 minut. Czas zapiekania zależy od wielkości i od tego jak młodą mamy cukinię.

4. Podajemy od razu po upieczeniu na gorąco. Można udekorować listkami świeżej bazylii.

5. Smacznego życzę.

Moje rady:
Porcja dla 4 osób.

2 komentarze:

  1. Też często robię faszerowaną cukinię, ale z tofu jeszcze nie jadłam. Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń