wtorek, 18 sierpnia 2020

Makaron z tuńczykiem, pomidorami i marchewką

To danie jest tak pyszne, że nie można się od niego oderwać. Najlepiej smakuje gdy chwilę postoi, wtedy składniki ,,przegryzą się''. Sycące, a zarazem lekkie. Piękne, kolorowe. Uwielbiamy takie jedzenie. Do przygotowania dosłownie w pół godziny. Koniecznie zróbcie i dajcie znać czy smakowało.






Potrzebujemy:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
1 puszka pomidorów pokrojonych
3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 duża marchewka
pół czerwonej papryki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
20 dag makaronu spaghetti
oliwa z oliwek do smażenia
bazylia suszona według uznania
oregano suszone według uznania
papryka słodka mielona do smaku
papryka ostra mielona do smaku
sól do smaku
świeże listki bazylii do dekoracji


Wykonanie pysznego  dania:


1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w drobną kosteczkę. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Na głębokiej dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przygotowane warzywa i chwilę przesmażamy, dodajemy całą zawartość pomidorów z puszki i dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy tuńczyka odsączonego z oleju i kukurydzę, przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami.

2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy.

3. Danie podajemy udekorowane listkami bazylii. Smacznego życzę.

Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Gdy danie chwilę postoi to składniki przegryzą się.

2 komentarze:

  1. Pyszne jedzonko. Ostatnio jedliśmy bardzo podobnie zrobionego tuńczyka z makaronem i bardzo nam smakował.

    OdpowiedzUsuń