Dwa składniki: wiśnie i trochę cukru, chwilę roboty i mamy pyszną konfiturę, domową i pachnącą. Polecam zrobić w większej porcji, bo z kg owców wychodzi 2 słoiczki. Konfitura jest pyszna. Warto mieć ją w swojej spiżarni. Idealna do naleśników, gofrów, lodów, ciast, babeczek i czy tak po prostu zjeść łyżeczkę prosto ze słoiczka. Polecam zrobić :) Będzie pysznie :)
Potrzebujemy:
1 kg wiśni ( waga po wydrylowaniu )
1 szklanka cukru
Wykonanie pysznej konfitury:
1. Wiśnie myjemy i osuszamy, następnie drylujemy. Odważamy 1 kg. Musimy kupić więcej wiśni niż 1 kg ponieważ
odpadną nam pestki. Wiśnie przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i gotujemy na małym
ogniu często mieszając, pod koniec gotowania mieszamy prawie cały czas. Gdy wiśnie będą gęste i bez soku ( u mnie trwało to około godziny ) zdejmujemy z ognia.
2. Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej umytych, wyparzonych i suchych słoiczków. Dokładnie zakręcamy.
3. Gotowe i wystudzone słoiczki przenosimy do spiżarni lub zjadamy od razu. Smacznego życzę.
Moje rady:
Można dodać więcej cukru jeśli wiśnie okażą się zbyt kwaśne.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 2 słoiki po 175 ml.
Waga wiśni po wydrylowaniu, więc trzeba kupić więcej niż jeden kilogram.
Słoiczki z konfiturą można odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem.
Najbardziej lubiana w naszym domu. Jest pyszna!
OdpowiedzUsuńSuper :) My też ją uwielbiamy :)
Usuń