piątek, 7 sierpnia 2020

Domowa pachnąca konfitura wiśniowa

Dwa składniki: wiśnie i trochę cukru, chwilę roboty i mamy pyszną konfiturę, domową i pachnącą. Polecam zrobić w większej porcji, bo z kg owców wychodzi 2 słoiczki. Konfitura jest pyszna. Warto mieć ją w swojej spiżarni. Idealna do naleśników, gofrów, lodów, ciast, babeczek i czy tak po prostu zjeść łyżeczkę prosto ze słoiczka. Polecam zrobić :) Będzie pysznie :)






Potrzebujemy:
1 kg wiśni ( waga po wydrylowaniu )
1 szklanka cukru


Wykonanie pysznej konfitury:

1. Wiśnie myjemy i osuszamy, następnie drylujemy. Odważamy 1 kg. Musimy kupić więcej wiśni niż 1 kg ponieważ odpadną nam pestki. Wiśnie przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu często mieszając, pod koniec gotowania mieszamy prawie cały czas. Gdy wiśnie będą gęste i bez soku ( u mnie trwało to około godziny ) zdejmujemy z ognia.

2. Gorącą konfiturę przekładamy do wcześniej umytych, wyparzonych i suchych słoiczków. Dokładnie zakręcamy.

3. Gotowe i wystudzone słoiczki przenosimy do spiżarni lub zjadamy od razu. Smacznego życzę.


Moje rady:
Można dodać więcej cukru jeśli wiśnie okażą się zbyt kwaśne.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 2 słoiki po 175 ml.
Waga wiśni po wydrylowaniu, więc trzeba kupić więcej niż jeden kilogram.
Słoiczki z konfiturą można odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem.

2 komentarze: