Na taką pyszną i idealnie kruchą babeczkę skusi się chyba każdy. Prosto, pysznie i kolorowo. Uwielbiam takie babeczki. Idealne na podwieczorek, poczęstunek i dla gości :) Pysznie smakują z aromatyczną kawą :) Polecam :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
15 dag masła lub margaryny
Na śmietankę:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
Dodatkowo:
1 słoiczek domowego dżemu wiśniowego
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych babeczek:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wylepiamy foremki i nakłuwamy widelcem. Układamy na blaszkach i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15 minut. Upieczone wyjmujemy z foremek i studzimy. Z części ciasta wykrawamy małe ciasteczka również pieczemy w temperaturze 180 stopni, ale krócej, tak około 10 minut, upieczone studzimy.
2. Śmietanka: Śnieżkę ubijamy na puszystość z zimnym mlekiem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
3. Dekorowanie: Śmietanę wyciskamy do kruchych babeczek, nakładamy po porcji dżemu, dekorujemy kruchymi ciasteczkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
4. Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Nie liczyłam ile wyszło mi babeczek, ale dwie spore blaszki plus ciasteczka. Myślę, że 30 sztuk było.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem.
Ale pyszne babeczki i z motylkami wyglądają uroczo.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękna prezentacja, te motylki wyglądają cudnie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń