wtorek, 4 sierpnia 2020

Kruche pierożki z duszoną aromatyczną cebulką

Pyszne, kruche i idealne pierożki z nadzieniem z duszonej cebuli i mnóstwem suszonych ziół i przypraw. Smakują gorące jak i zimne. Można je podać z czerwonym barszczykiem, ketchupem czy ulubionym sosem. Podane samodzielnie bez dodatków też są pyszne.







Potrzebujemy:

Na cebulę:
6 średnich cebul
olej do smażenia
papryka słodka mielona według uznania
oregano suszone według uznania
bazylia suszona według uznania
zioła prowansalskie według uznania
sól do oprószenia cebuli

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 jajko
15 dag masła lub margaryny
pół łyżeczki soli
3 łyżki śmietany 12 %
proszek do pieczenia tak na czubek łyżeczki

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych pierożków kruchych z cebulą:


1. Zaczynamy od cebuli: Cebulę obieramy, kroimy w cieniutkie półplasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i dusimy do miękkości często mieszając. Gdy cebula będzie miękka odsączamy ją na gęstym sicie z nadmiaru oleju i przyprawiamy do smaku suszonymi ziołami i przyprawami. Studzimy.

2. Gdy cebulka się smaży przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąką, proszek do pieczenia i sól, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy jajko i śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto.

3. Formowanie pierożków: Ciasto wałkujemy na stolnicy cieniutko oprószonej mąką pszenną, wykrawamy krążki o dowolnej średnicy, nakładamy cebuli, składamy na pół i formujemy pierożki. Brzegi dociskałam widelcem, robiąc przy okazji wzorek. Gotowe pierożki nakłuwamy widelcem.

4. Pieczenie: Pierożki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.

5. Podanie: Upieczone pierożki podajemy gorące lub zimne. Smacznego.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisy wyszło mi dwie spore blaszki pierożków.

6 komentarzy: