środa, 19 sierpnia 2020

Drożdżówki z serem białym i jeżynami

Takie drożdżówki upiekłam na podwieczorek. Niezwykle mięciutkie i delikatne w smaku. Długo utrzymują wilgoć. Do ciasta dodałam mąki kukurydzianej i są one bardzo żółciutkie. Polecam na poczęstunek, podwieczorek, do pracy, na wycieczkę i na piknik. Sezon jeżynowy trwa, więc odpalajcie piekarniki i upieczcie. Słodkich inspiracji życzę.





Potrzebujemy:

Na ciasto:
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
1 jajko
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
5 dag masła lub margaryny

Na nadzienie:
30 dag sera białego
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
1 jajko
1 szklanka jeżyn

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych drożdżówek:

1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy obie mąki i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wbijamy jajko i wlewamy mleko z drożdżami. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne to można dosypać mąki tortowej, a gdy zbyt gęste dolać ciepłego mleka. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Nadzienie: Ser biały rozcieramy z cukrami, jajkiem i budyniem. Dodajemy wcześniej umyte i dokładnie osuszone owoce i ponownie rozcieramy. Gotowy ser można wstawić do lodówki do stężenia.

3. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Kroimy w prostokąty, nakładamy nadzienie i składamy zlepiając dokładnie brzegi.

4. Do pieczenia: Tak wykonane drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępu ponieważ znacznie urosną.

5. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze180 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy. Ja studzę na metalowej kratce.

6. Podajemy, a ja smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 3 blaszki drożdżówek, tak około 24 sztuki.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

8 komentarzy: