Takie drożdżówki upiekłam na podwieczorek. Niezwykle mięciutkie i delikatne w smaku. Długo utrzymują wilgoć. Do ciasta dodałam mąki kukurydzianej i są one bardzo żółciutkie. Polecam na poczęstunek, podwieczorek, do pracy, na wycieczkę i na piknik. Sezon jeżynowy trwa, więc odpalajcie piekarniki i upieczcie. Słodkich inspiracji życzę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
1 jajko
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
5 dag masła lub margaryny
Na nadzienie:
30 dag sera białego
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
1 jajko
1 szklanka jeżyn
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych drożdżówek:
1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy obie mąki i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wbijamy jajko i wlewamy mleko z drożdżami. Następnie zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt luźne to można dosypać mąki tortowej, a gdy zbyt gęste dolać ciepłego mleka. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Nadzienie: Ser biały rozcieramy z cukrami, jajkiem i budyniem. Dodajemy wcześniej umyte i dokładnie osuszone owoce i ponownie rozcieramy. Gotowy ser można wstawić do lodówki do stężenia.
3. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Kroimy w prostokąty, nakładamy nadzienie i składamy zlepiając dokładnie brzegi.
4. Do pieczenia: Tak wykonane drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępu ponieważ znacznie urosną.
5. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze180 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone studzimy. Ja studzę na metalowej kratce.
6. Podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 3 blaszki drożdżówek, tak około 24 sztuki.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Mniam, pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńPrzepysznie nadziane :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZrobiłaś mi smaka ^^ wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :) Są pyszne :)
Usuńpyszne!!! uwielbiam drożdżówki
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń