Witam cieplutko:)
Dla wielbicieli ciast z jesiennymi owocami mam przepis na pyszne kakaowe ciasto z gruszką. Takie do wykonania w raz, dwa i gotowe. Idealne na podwieczorek z filiżanką ulubionej kawy lub herbaty. Upieczcie je koniecznie, a ja smacznego i udanych wypieków życzę :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
pół szklanki oleju
2 szklanki mąki tortowej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3 duże gruszki
Wykonanie pysznego ciasta z gruszką:
1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm. Umyte i osuszone gruszki obieramy pozostawiając ogonki, pamiętamy, żeby nie usuwać gniazd nasiennych. Tak przygotowane gruszki wciskamy w równych odstępach w ciasto.
3. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 60-70 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.
4. Podanie: Gotowe ciasto kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Najlepiej wybrać duże i dość twarde gruszki.
Ciasto można pokroić na około 12 porcji.
Kuszące, idealne o tej porze roku :-)
OdpowiedzUsuń