Pyszny domowy sok z wiśni. Kto lubi musi obowiązkowo zrobić kilka słoiczków czy buteleczek do domowej spiżarni. Cukru dodajemy według własnego smaku. Smakiem takiego pysznego soku możemy cieszyć się zimą. Polecam :)
Potrzebujemy:
2 kg wiśni
60 dag cukru
Wykonanie pysznego soku z wiśni:
1. Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Wydrylowane przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i podgrzewamy, wiśnie zaczną puszczać sok, następnie gotujemy kilka minut na małym ogniu, cukier się rozpuści, a wiśnie puszczą sok. Można spróbować czy sok jest odpowiednio słodki i ewentualnie dosypać cukru.
2. Następnie wiśnie przecedzamy przez gęste sitko. Sok przelewamy do czystych wyparzonych słoiczków lub buteleczek i dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut. Sok studzimy i przenosimy do spiżarni.
Moje rady:
Owoce które pozostają z robienia soku ja porcjuję do woreczków i zamrażam. Potem można w zimie użyć ich do koktajli, smoothie czy do owsianki, są już słodkie.
Cukru używamy według uznania, dla mnie taka ilość jest w sam raz, ale widziałam receptury 1 kg owoców i 1 kg cukru.
Sok wiśniowy musi być w spiżarni obowiązkowo 😊owocki po zlaniu soku jeszcze dosładzam i gotuję do zredukowania soku. Do słoiczków i gotowy dodatek do deserów i ciast.
OdpowiedzUsuńSłoiczki masz ślicznie opakowane.
Miłego dzionka 😘
Super pomysł z wykorzystaniem owoców :) Ja zamroziłam :) Dziękuję, staram się żeby było ładnie :) Również miłego dnia :)
Usuńa wiesz że wiśniowego to ja jeszcze nie robiłam. Zawsze z jeżyn, malin i czarnego bzu
OdpowiedzUsuńTo polecam z wiśni :) Jest pyszny, a sezon wiśniowy jeszcze trwa :)
Usuń