niedziela, 15 marca 2020

Wielkanocny keks z mąką kukurydzianą

Na świąteczny stół polecam upiec keks, prosty i szybki w wykonaniu i uda się każdemu. Pyszny i bardzo słodki, do tego kolorowy, taki wiosenny. Zaskoczymy nim najbliższych, zapewniam, że będą zachwyceni. Ja do swojego keksu użyłam mieszanki keksowej od HELIO, którą Wam polecam, a udekorowałam polewą i dekoracją białą. Zapiszcie recepturę i upieczcie na świąteczny stół. Udanych wypieków :)













Potrzebujemy:

Na ciasto:
4 jajka
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
pół szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki kukurydzianej

Dodatkowo:
30 dag mieszanki keksowej od HELIO
5 dag polewy i dekoracji białej od HELIO


Wykonanie pysznego keksu:

1. Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy mleko, wsypujemy proszek do pieczenia i obie mąki i dokładnie miksujemy. Kilka łyżek mieszanki odkładamy do dekoracji, a pozostałą wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.


 2. Następnie ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.


 3. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z formy i studzimy.


 4. Polewę i dekorację białą roztapiamy według przepisu na opakowaniu, smarujemy nią keks i dekorujemy odłożoną mieszanką keksową. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.


5. Podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Keks można pokroić na około 16 porcji.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

A tutaj produkty których użyłam do wypieków:






4 komentarze: