Potrzebujemy:
Na ciasto:
4 jajka
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
pół szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki kukurydzianej
Dodatkowo:
30 dag mieszanki keksowej od HELIO
5 dag polewy i dekoracji białej od HELIO
Wykonanie pysznego keksu:
1. Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy mleko, wsypujemy proszek do pieczenia i obie mąki i dokładnie miksujemy. Kilka łyżek mieszanki odkładamy do dekoracji, a pozostałą wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
2. Następnie ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
3. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z formy i studzimy.
4. Polewę i dekorację białą roztapiamy według przepisu na opakowaniu, smarujemy nią keks i dekorujemy odłożoną mieszanką keksową. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
5. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Keks można pokroić na około 16 porcji.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
A tutaj produkty których użyłam do wypieków:
Twój keks wygląda imponująco:)
OdpowiedzUsuńMuszę teściowej podesłać Twój przepis ;-) Jej tak pięknie nigdy nie wygląda...
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńTylko jajka kiedy dajesz
OdpowiedzUsuń