wtorek, 17 marca 2020

Ciasto kajmakowe z bananem

Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto. Ciasto kajmakowe z bananami. Ciasto niezwykle pyszne, słodkie i pachnące. Pięknie wygląda, będzie ozdobą każdego stołu. Takie ciasto można upiec na Wielkanocny stół zamiast tradycyjnej babki. Bardzo je polecam. Do upieczenia tego ciasta użyłam masy krówkowej o smaku kajmaku od HELIO. Masę bardzo polecam. Upieczcie takie ciasto i koniecznie dajcie znać czy smakowało.










 

Potrzebujemy:

Na ciasto:
4 jajka
1 cukier waniliowy
15 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki kaszy manny
5 łyżek zimnego mleka
40 dag masy krówkowej kajmak od HELIO

Dodatkowo:
2 średnie banany
sok z cytryny


Wykonanie pysznego ciasta:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy masę krówkową i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę tortową, kasze mannę i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i całość dokładnie ucieramy.


2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.


3. Banany obieramy ze skórki, skrapiamy obficie sokiem z cytryny i wciskamy je lekko w ciasto.


 4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z foremki.


 5. Wystudzone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.

A tutaj produkt którego użyłam do upieczenia tego pysznego ciasta:




 

8 komentarzy: