Potrzebujemy:
Na ciasto:
4 jajka
1 cukier waniliowy
15 dag masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki kaszy manny
5 łyżek zimnego mleka
40 dag masy krówkowej kajmak od HELIO
Dodatkowo:
2 średnie banany
sok z cytryny
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy masę krówkową i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę tortową, kasze mannę i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i całość dokładnie ucieramy.
2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
3. Banany obieramy ze skórki, skrapiamy obficie sokiem z cytryny i wciskamy je lekko w ciasto.
4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z foremki.
5. Wystudzone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
A tutaj produkt którego użyłam do upieczenia tego pysznego ciasta:
zdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuńTo polecam upiec :)
Usuńale super wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda rewelacyjnie,moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńPyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń