wtorek, 10 marca 2020

Drobiowa pieczeń świąteczna z sałatką z buraczków

Na świąteczny stół polecam bardzo pyszną pieczeń drobiową, podaną z sałatką z buraczków i najlepiej ze świeżym pieczywem. Pieczeń można podać na wielkanocne śniadanie lub poczęstunek dla gości. Polecam.


 




Potrzebujemy:

Na pieczeń:
1 kg filetów drobiowych
1 bułka
2 ząbki czosnku
4 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
2 łyżki bułki tartej

Dodatkowo:
olej do posmarowania foremki
2 łyżki bułki tartej do posypania foremki

Na sałatkę:
1 puszka groszku zielonego
1 słoiczek buraczków tartych
4 łyżki majonezu
pieprz czarny mielony do smaku
lubczyk suszony według uznania
ewentualnie sól do smaku


Wykonanie pysznej pieczeni:


1. Pieczeń: Mięso oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i mielimy w maszynce. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy i mielimy razem z mięsem. Do zmielonego mięsa wbijamy jajka, dodajemy czosnek obrany przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem mielonym. Soli dodałam jedną łyżeczkę. Masę mięsną dokładnie mieszamy. Przekładamy do podłużnej foremki ( ja użyłam aluminiowej ) posmarowanej olejem za pomocą pędzelka i oproszonej bułką tartą. Pieczemy do zrumienienia  w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Pieczeń będzie gotowa jak będzie ładnie zrumieniona i będzie odchodziła od foremki. Upieczoną studzimy, wyjmujemy z foremki i kroimy w plastry.

2. Sałatka: Groszek dokładnie odsączamy z zalewy, dodajemy do niego buraczki również dokładnie odsączone z marynaty, majonez i dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku lubczykiem, pieprzem mielonym i ewentualnie solą.

3. Podanie: Pieczeń podajemy z sałatką i pieczywem. Smacznego życzę.

2 komentarze: