Potrzebujemy:
Na ciasto:
3 jajka
pół szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
75 ml zimnego mleka
75 ml oleju
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
15dag fig suszonych od HELIO
5 dag polewy i dekoracji białej od HELIO
2 łyżki płatków migdałowych od HELIO
Wykonanie pysznych muffinek wielkanocnych:
1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, wlewamy olej i mleko i chwilkę miksujemy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenie i ponownie dokładnie miksujemy. Suszone figi kroimy w kostkę, dodajemy je do ciasta i dokładnie mieszamy.
2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.
3. Pieczenie: Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do ładnego zrumienienia się. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone studzimy.
4. Dekorowanie: Polewę białą rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, smarujemy nią muffinki, posypujemy płatkami owsianymi i odstawiamy na chwilę do zastygnięcia polewy.
5. Podajemy: Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
A tutaj produkty, których użyłam do upieczenia tych pysznych muffinek:
Twój blog to jeden z najlepszych blogów kulinarnych. Piękna prezentacja i wspaniałe przepisy z których napewno będę korzystała:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu za tak miłe słowa :) Pozdrawiam :)
UsuńUrocze i apetyczne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJakie one cudne kochana :-) porywam do kawki :-)
OdpowiedzUsuńProszę częstuj się :)
UsuńJa również porywam jedną babeczkę ;)
OdpowiedzUsuńSuper :) Częstuj się :)
Usuń