Dzień Dobry w niedzielę :)
Nie mogę uwierzyć, że bloga prowadzę już pięć lat. Kiedy to zleciało? Nie wiem, ale wiem, że mam całkiem niezły dorobek, tak około 1200 wpisów, na mnie liczba robi wrażenie. No i mam Was kochanych Czytelników, zawsze u mnie jesteście z miłym komentarzem :) Dziękuję Wam bardzo, że jesteście. Ten rok był dla mnie trudny, niestety, ciągła walka o zdrowie, jestem po operacji kręgosłupa i niestety na co dzień walczę z ogromnym bólem. Prowadzenie bloga to taka moja odskocznia od zmartwień, kocham piec, lubię gotować, wszystko to dokumentuję i tworzę dla Was wpisy. Czasami zdjęcia są ładniejsze, czasami gorsze, potrawy łatwiejsze lub bardziej pracochłonne. Nie wyobrażam sobie tego nie robić. Dziś 8 marca to podwójne święto, urodziny bloga i Święto Kobiet. Wszystkim kobietom życzę zdrówka i po prostu spokoju.
A teraz zapraszam na serniczek :) Bardzo pyszny, kolorowy i najlepszy. Ciasto z płatków kukurydzianych jest pyszne, takie chrupiące, zachęcam do wypróbowania. Masa serowa aksamitna i do tego kolorowa posypka. Tak wiosennie i świątecznie. Następnym razem dodam mniej cukru. Częstujcie się :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
10 dag masła lub margaryny
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki płatków kukurydzianych
Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
15 dag masła lub margaryny
5 jajek
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
Dodatkowo:
maka pszenna do posypania stolnicy
dowolna cukrowa posypka ( opakowanie 5 g )
Wykonanie pysznego sernika:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy płatki kukurydziane i zagniatamy.
2. Do blaszki: Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 35 cm x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ciężko się wałkuje, więc ja rozprowadzałam je po blaszce za pomocą widelca.
3. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy.
4. Do pieczenia: Na wcześniej przygotowane ciasto wykładamy równomiernie masę serową i posypujemy posypką cukrową.
5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 60-70 minut. Upieczony studzimy, ja zawsze studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
6. Podanie: Gotowy kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sera w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.
Piękna rocznica, podziwiam Twoją wytrwałość. Uwielbiam tu zaglądać i podziwiam Twój talent. Życzę Ci dużo zdrówka i wielu twórczych pomysłów kulinarnych. jednak dbaj o siebie, bo zdrowie jest najważniejsze:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Joasiu za miłe słowa :)
UsuńŻyczę Ci kolejnych wielu wspaniałych pomysłów na nowe wpisy,oraz dużo zdrówka,bo to najważniejsze :-)a serniczek pyszny jak zawsze :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu bardzo :)
Usuń