piątek, 6 marca 2020

Pszenno-orkiszowe pierogi z ziemniakami i cebulką

Pierogi często goszczą na moim stole. Bardzo je lubimy. Ich wykonanie jest może i trochę czasochłonne, ale warto je zrobić. Tym razem u mnie najprostsze ziemniaczane z dużą ilością cebulki i szczypiorku, na cieście pszenno-orkiszowym. To ciasto jest doskonałe. Pierogi polecam na piątkowy obiad i nie tylko :)



 
 


Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Na farsz:
6 dużych ziemniaków
2 cebule
masło lub margaryna do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

Dodatkowo:
1 duża cebula
masło lub margaryna do smażenia
mąką pszenna do posypania stolnicy
ewentualnie szczypiorek


Wykonanie pysznych pierogów:


1. Farsz: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, miękkie odcedzamy, przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na maśle lub margarynie do miękkości i ładnego zrumienienia. Dodajemy z tłuszczem do ziemniaków, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy.


2. Ciasto: Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.


 3. Wałkowanie ciasta: Następnie ciasto wałkujemy cieniutko na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Szklanką wykrawamy krążki.


4. Formowanie pierogów: Następnie na krążki nakładamy farsz ziemniaczany i zlepiamy dokładnie brzegi.


5. Gotowanie i podanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z usmażoną na maśle lub margarynie cebulką i ewentualnie posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów.
Ciasto musi odpocząć te pół godziny.


4 komentarze: