sobota, 21 marca 2020

Kruche babeczki z Lemon Curd i kajmakiem

Pyszne babeczki w wydaniu wielkanocnym. Bardzo je polecam na świąteczny stół. Są pyszne, kruche słodkie i kwaśne. Użyłam do nich domowego kremu cytrynowego i masy krówkowej o smaku kajmaku. Wyszło idealnie. A babeczki znikały bardzo szybko. To chyba znaczy, że pyszne były :) Bardzo Wam je polecam :)







 



 



Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
20 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:
2 słoiczki domowego kremu Lemon Curd
mąka pszenna do podsypania stolnicy
40 dag masy krówkowej kajmak od HELIO


Wykonanie pysznych babeczek:


 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut.


2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nom metalowe foremki do pieczenia babeczek.


 3. Pieczenie: Babeczki układamy na blaszkach pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.




 4. Dekorowanie: Masę kajmakową i krem Lemon Curd przekładamy do worków cukierniczych z ozdobnymi końcówkami. Dekorujemy kruche babeczki.


5. Podajemy: Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Użyłam domowego kremu Lemon Curd. Znajdziecie go tutaj: Cytrynowy krem Lemon Curd
Nie liczyłam ile wyszło mi babeczek, ale dwie spore blaszki.


A tutaj produkt którego użyłam do udekorowania tych pysznych babeczek:








7 komentarzy: