Potrzebujemy:
Na ciasto:
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
3 jajka
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki zimnego mleka
80 g czereśni suszonych od HELIO
4 łyżki płatków migdałowych od HELIO
Dodatkowo:
masło lub margaryna do posmarowania foremki
bułka tarta do oprószenia foremki
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy mąkę i kaszę mannę, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy mleko i dokładnie ucieramy. Wsypujemy suszone czereśnie i dokładnie mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do formy wcześniej posmarowanej masłem lub margaryną i oprószonej bułką tartą, ja piekłam w formie ceramicznej, ale ciasto można upiec w keksówce, formie do babki czy tortownicy.
3. Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi.
4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka, ja swoje ciasto piekłam 70 minut, ale myślę, że w innych foremkach będzie piekło się krócej.
5. Upieczone ciasto lekko studzimy i wyjmujemy z formy.
6. Kroimy i podajemy.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 8 sporych porcji.
A tutaj produkty, których użyłam do upieczenia tego pysznego ciasta:
Ciacho pierwsza klasa,piękne :-)
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń